Наръчник за планиране на сватба

 

Вашата сватба може би ще бъде най-голямото парти, което някога ще организирате, а самата организация на едно такова тържество е доста трудна. Без значение дали имате една година или няколко месеца, за да организирате събитието, трябва добре да се фокусирате и да не изпадате в излишни истерии. В тази блог статия съм ви подготвил списък с най-важните неща, които ще трябва да организирате, за да може да имате сватбата, за която мечтаете.

 

Определете бюджет

Първо обмислете добре през кой сезон бихте искали да сключите брак. Ако не обичате жегите, то лятото няма да е удачен вариант. През пролетта времето е често променливо и вероятността да завали дъжд на сватбения ви ден през април или май месец е огромна. Повечето хора избират най-любимия месец – септември. Тогава нито е горещо, нито е много студено, а вероятността да завали дъжд в повечето случаи е минимална. След като си изберете желаните една-две дати е време за следващата стъпка.

Избор на ресторант

Сега след като сте определили бюджета и имате избрана дата, както и приблизителен брой гости е време да изберете ресторант / локация за вашата сватба – много важна част от организацията на вашето тържество. Обсъдете добре с половинката ви какъв тип ресторант бихте искали да изберете – класически сватбен ресторант, бална зала или градинска сватбена локация. При избора на ресторант е много важно да съблюдавате няколко важни факта – локация, капацитет, интериор/екстериор, обслужване и на какво ниво е храната. Колкото и да е хубаво едно място, не бих го избрал ако сервират зле приготвена храна или студена пържола. След като сте си избрали вашите дата и ресторант, то е време за следващата стъпка.

Фотограф, Видеограф, DJ

След като сте запазили най-важните неща, идва момента, в който ще трябва да си изберете хората, които ще бъдат неотлъчно до вас и ще го запечатат по най-красивия начин и ще направят купона ви наистина незабравим. Никой не иска да има размазани и зле заснети кадри, както и никой не иска Dj, който не спира да говори по време на цялата сватба и ръси вицове… Винаги съм бил безпристрастен, относно тази тема и отговора ми е един и същ – избирайте професионалисти от бранша, които знаят какво правят и имат солиден опит зад гърба си. Трябва да знаете, че в повечето случаи евтиното винаги излиза скъпо. Ако пък имате ограничен бюджет и не можете да си позволите фото и видеозаснемане, то ще трябва да изберете кое е по-важно за вас – снимките или видеото. Повечето младоженци, които имат ограничен бюджет избират по-скъп професионален сватбен фотограф.

Избора на дисководещ е много важен момент. Той ще води вашите ритуали, той ще избира и ще пуска музиката и ще прави купона. Важно е да изберете професионалист, който не използва думата ,,младоженик’’ и който прави разлика между тъща и свекърва.

Списъка с гости

При планирането на сватба от огромно значение е броят на гостите, които ще поканите и ще бъдат част от вашият сватбен ден. Има огромно разлика между организирането на сватба, когато гостите са 50 души и когато са 200, особено при избора на сватбен ресторант/локация. Затова е от огромно значение да знаете колко хора ще поканите, както и кои ще имат честта да ви бъдат кумове и кои хора ще изберете за шафери.

Изпратете поканите

В повечето случаи сватбените покани се изпращат на гостите около 2 до 4 месеца преди датата на сватбата. Много е важно да упоменете и за R.S.V.P., което е изискване за потвърждение за присъствие от страна на вашите гости. Желателно е гостите да ви потвърдят присъствието си поне 2-3 седмици преди заветната дата.

Вдъхновете се

Една от най-забавните части от планирането на една сватба е да събирате идеи. Помислете си добре, как бихте искали да изглежда сватбата ви – класическа, рустик, винтидж или защо не на планинска тематика. Изборът е изцяло ваш, но е добра идея да започнете да събирате вдъхновения от най-често използваните платформи – Pinterest и Instagram, както и сватбени сайтове, откъдето ще може да извлeчете идеи и съвети.

Изберете облекло

Отделете си достатъчно време за избора на облекло за сватбения ден, защото за избора на сватбена рокля може да са ви нужни 20 минути или 4 месеца. Всичко зависи от това, какво търсите. При избора на облекло, младоженците са доста по-бързи в избора на сватбен костюм и нужното време за правилната комбинация от риза, сако, панталон и обувки се свежда до един-два часа.

Планирайте медения месец

Покрай цялата суматоха, не забравяйте да отделите време за планиране на медения ви месец. Ако мислите непосредствено след сватбата да заминете на пътешествие ще е нужно да отделите от времето си за избор на локация, запазване на билети и хотел. Навременното планиране и запазване на желаните локации и дати е от огромно значение за спокойния меден месец, затова не оставяйте това за последния момент.

Организирайте разпределението на гостите в ресторанта

Обсъдете заедно с управителя на ресторанта бройката на гостите, тяхното разпределение и броят на масите, който ще ви е нужен. Мога да ви препоръчам един онлайн сайт за разпределение на масите и списъка с гостите в ресторанта, който ще ви бъде от полза – https://www.weddingwire.com/tools/Seating

Финализирайте последните детайли

Много е важно да не забравите да изпратите финалните детайли и информацията на хората, които ще работят за вас – салонни управители, фотографи, видеографи, диджеи, сватбени водещи, сватбени агенти и т.н. През последните години сватбените координатори и агенти са перфектния избор при планирането на една сватба. Те ще бъдат неотлъчно преди и по време на сватбения ви ден и ще направят всичко възможно, за да протече празника ви безпроблемно и за да може да се забавлявате истински. Силно препоръчвам услугите на сватбен агент One plus One, която е истински професионалист и ще ви бъде в огромна полза при организацията на вашето тържество – http://oneplusone.bg

Време е за сватба

Големият ден е вече тук ! Вие, половинката ви, както и семействата ви, които следвахте стъпките при планирането на този дългоочакван ден, вече ще можете да си отдъхнете и да се насладите на всеки един миг.

 

Автор: Денис Василев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *